V rámci Dňa záchrany života plánuje darovať krv aj minister Richard Raši

26.05.2009 Prešov

Prešov 26. mája (TASR) – Podujatie Deň záchrany života spojené s odberom krvi priamo v centre mesta, ktoré sa bude konať 1. júna na námestí pred budovou prešovskej radnice, podporia svojou účasťou aj minister ...
\"Nielen oni, ale aj ďalšie známe osobnosti plánujú priamo na námestí darovať krv, \" uviedla dnes pre TASR riaditeľka Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana (FNsP) Monika Pažinková. Organizátori očakávajú, že možnosť bezplatne darovať krv využije podobne ako v minulom roku asi 150 ľudí.
Pripravovaná akcia má podtitul \"Týka sa to nás všetkých\" a bude prvou zo série podujatí, ktoré sa organizujú v krajských mestách na Slovensku. Vyvrcholenie týchto aktivít je naplánované na 14. júna, keď sa v Bratislave budú konať oslavy Svetového dňa darcov krvi.
Cieľom týchto aktivít je propagácia darcovstva krvi, záchranárskej činnosti a vzdelávanie širokej verejnosti v oblasti poskytovania prvej pomoci. Deň záchrany života už po tretí raz pripravuje FNsP v Prešove, Národná transfúzna služba (NTS) v spolupráci s Územným spolkom Slovenského Červeného kríža (SČK) Prešov-Sabinov a OZ Resuscitácia.
Samotný výjazdový odber krvi sa v centre Prešova bude konať už po štvrtý raz. Podľa riaditeľky NTS Prešov Jany Leško-Andraščíkovej účasť na tejto akcii každoročne rastie. V minulom roku darovalo krv okolo 150, ľudí z čoho bola približne tretina prvodarcov. \"Odber budeme vykonávať v zdravotníckom stane v čase od 9. do 16. hodiny, kde budú umiestnené štyri plne vybavené špecializované lôžka. Pred úkonom musí každý záujemca absolvovať vyšetrenie krvného obrazu a vyplniť príslušný dotazník, \" spresnila Leško-Andraščíková. Jeden odber bude trvať približne 10 minút a krv budú následne prevážať na transfúznu stanicu, kde ju spracujú.
\"Okrem propagácie chceme využiť toto podujatie aj na to, aby sme sa pred letnými mesiacmi predzásobili krvou. Jej spotreba je vyššia práve v tomto období a darcov je menej, \" konštatovala riaditeľka NTS v Prešove.
Prezentáciu záchranárskych činností a vzdelávanie v oblasti poskytovania prvej pomoci zverili aj v tomto roku pracovníkom SČK, študentom Fakulty zdravotníctva Prešovskej univerzity a zdravotníckym tímom Falck Záchranná, a.s. Počas celého dňa bude na pódiu prebiehať kultúrny program, ktorý pripravilo Centrum voľného času Yamaha a na záver sa uskutoční koncert prešovskej speváčky Katky Koščovej.
Na pracovisku NTS v Prešove v súčasnosti pôsobí 30 zamestnancov, z čoho je päť lekárov, deväť zdravotných sestier a deväť laborantiek. V priebehu roka realizujú okolo 10.500 odberov. Z celkového počtu darcov zaevidovali v roku 2008 takmer 2500 prvodarcov. V tejto súvislosti vykonali v predchádzajúcom roku približne 50 výjazdových odberov v mestách a obciach v Prešovskom kraji.
 

Vyberte región